Tekirdağ festivalinde lezzetler ve sanat buluştu
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Gastronomi ve Bağcılık Festivali, Türkan Şoray’ın katılımı ve renkli etkinliklerle kapılarını açtı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Gastronomi ve Bağcılık Festivali, Türkan Şoray’ın katılımı ve renkli etkinliklerle kapılarını açtı.

Erdoğan Demir’in aktardığına göre, Tekirdağ’ın yüzyıllardır süregelen üretim kültürünü ve lezzet mirasını geleceğe taşımayı hedefleyen 1. Uluslararası Gastronomi ve Bağcılık Festivali, sanatla harmanlanan muazzam bir etkinlikle ilk gün heyecanını yaşattı. Zübeyde Hanım TEK Sanat Galerisi’nde, kentin kırsal üretimini ve zengin kültürünü gözler önüne seren “Emek ve Bereket” resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Sergideki eserleri büyük bir ilgiyle inceleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, emeği geçen tüm sanatçılara şükranlarını iletti. Sergi kurdelesinin kesilmesinin ardından festivalin coşkusu sokaklara taştı. Hasan Âli Yücel Meydanı’nda bir araya gelen binlerce vatandaş, protokol üyeleriyle birlikte bando eşliğinde, festival alanının kurulduğu Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanı’na kadar renkli bir kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Sahil Dolgu Alanı’nda halk oyunları gösterisi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla program coşkuyla devam etti.
Açılış töreninde katılımcılara hitaben duygulu bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, bu organizasyonun kent için tarihi bir eşik olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Sizleri burada ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Birlikte daha da güzeliz. Tekirdağ’ımız çok güzel ama bugün çok kıymetli konuklarımızla bir ayrı güzel. Bugün toprağın emeğini, bağın bereketini, üreticimizin alın terini, kadınlarımızın el emeğini ve ustalarımızın kuşaktan kuşağa aktardığı tarifleri büyük bir sofrada buluşturuyoruz. Aynı zamanda bu lezzetleri dünyaya açmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz." Konuşmaların ardından kentin simgelerinden olan Kınalı Yapıncak Üzüm Yarışması’nda dereceye giren üreticiler ödüllerine kavuştu. Yarışmada birincilik elde eden üretici 50 bin TL’lik ödülünü Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün elinden alırken, ikinci olan isim 40 bin TL’lik ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’den, üçüncü olan üretici ise 30 bin TL’lik ödülünü Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar’dan aldı. Festivalin ilk gününe damga vuran anlardan biri de Türk sinemasının efsane ismi Türkan Şoray’ın sahneye çıkmasıydı. Tekirdağlıların yoğun sevgi gösterileri ve coşkulu alkışları eşliğinde alana gelen Şoray, burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek organizasyonda emeği geçen Candan Başkan’a teşekkür etti.
Açılış kurdelesi Vali Recep Soytürk, Başkan Candan Yüceer, Türkan Şoray ve protokol üyelerinin katılımıyla kesildi. Kurdele kesiminin hemen ardından Başkan Yüceer ile Türkan Şoray sahnede kurulan mutfak tezgahının arkasına geçerek asma yaprağında Tekirdağ köftesi hazırladı. Festivalin en dikkat çekici noktalarından biri olan “Büyük Tekirdağ Sofrası: Tekirdağ Gastronomi Mirası”, kentin köklü mutfak kültürünü ziyaretçilerle buluşturdu. Tekirdağ’ın 11 ilçesinden gelen yöresel ürünlerin sergilendiği dev sofrada; meşhur Tekirdağ köftesi, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası ve coğrafi işaretli pek çok lezzet görücüye çıktı. Açılışın ardından Candan Başkan ve beraberindeki heyet, sahil boyunca kurulan yerel üretici stantlarını tek tek ziyaret ederek esnaf ve vatandaşlarla samimi sohbetler gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde ise müzik ziyafeti yaşandı. İlk olarak sahne alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası, seslendirdiği “Trakya Türküleri” ile dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatırken, ardından mikrofonu devralan Cüneyt Şentürk “Balkan Şarkıları” ile alanı dolduran kalabalığı doyasıya eğlendirdi. İlk günü yoğun bir katılımla geride kalan 1. Uluslararası Gastronomi ve Bağcılık Festivali, 26 ve 27 Eylül tarihlerinde de hız kesmeden devam edecek. Organizasyonun sonraki günlerinde Türkiye’den ve Balkanlar’dan ünlü şeflerin katılımıyla gerçekleştirilecek “Şef Masası” gösterileri, yemek yarışmaları, çocuk atölyeleri, söyleşiler ve konserler Tekirdağlılarla buluşmayı sürdürecek.
BU HABERE DE BAKBeylikdüzü'nde İsmail Ateş retrospektif sergisi kapılarını açtı




