Artvin'de Butko zeytini için 780 ton üretim hedefleniyor
Yusufeli ilçesinde düzenlenen zeytin hasadı etkinliğinde, Artvin Valisi Turan Ergün, Butko zeytininin bölge ekonomisindeki önemini vurguladı. Bu yıl 780 ton zeytin ve 80 ton zeytinyağı üretimi bekleniyor.

Yusufeli ilçesinde düzenlenen zeytin hasadı etkinliği, Artvin Valisi Turan Ergün ve üreticilerin katılımıyla gerçekleşti. Bu programda, Çoruh Vadisi'ne özgü Butko zeytininin üretim potansiyeli ve bölge ekonomisindeki rolü tartışıldı. Vali Ergün, Artvin'de toplamda 900 dekar alanda 25 bin zeytin ağacının bulunduğunu, bu yıl yağışların etkisiyle geçen yıla göre daha fazla rekolte beklediklerini ifade etti.

Vali Ergün, 2026 yılı için hedefin 700 ton sofralık zeytin ve 80 ton zeytinyağı üretimi olduğunu belirtti. Butko zeytininin, Çoruh Vadisi'nin mikroklima koşulları sayesinde yüksek kalitede olduğunu ve zeytinlerin yamaçlardaki taş duvarlarla oluşturulan teraslarda yetiştirildiğini vurguladı. Zeytinlerin elle toplandığını ve düşük asit oranı ile yüksek yağ verimi sağladığını ekledi.

Artvin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Butko zeytininin coğrafi işaretle tescili için 2025 yılında başvuruda bulunduklarını ve sürecin son aşamasına geldiğini açıkladı. Akyürek, zeytin üretiminin bölge ekonomisi açısından kritik olduğunu, ancak baraj ve yol çalışmaları nedeniyle zeytin ağaçlarının önemli bir kısmının kaybedildiğini belirtti. Bu bağlamda, yeni fidan dikimi çalışmalarının sürdüğünü de vurguladı.

Vali Ergün, bu yıl farklı bölgelerde yaklaşık 2 bin zeytin fidanının dikildiğini ve mevcut ağaç sayısını artırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Hasat programının ardından, Vali Ergün, KOSGEB desteğiyle kurulan zeytinyağı üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Yağcılar köyündeki tesislerin toplamda 150 ton zeytin işleyebileceği ve 40 ton zeytinyağı üretimi sağlayabileceği belirtildi.

BU HABERE DE BAKAntalya Elmalı Yuva Yayla Yolu’na Büyükşehir müdahalesi






