Konya'da Jeoloji Mühendisleri Genel kurulu yapıldı

TAKİP ET

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesinde 13. Olağan Genel Kurul gerçekleştirildi. İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen genel kurulula çok sayıda üye katıldı.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesinde 13. Olağan Genel Kurul gerçekleştirildi İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen genel kurulula çok sayıda üye katıldı.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Şükrü Arslan, “Dün yaşadığımız saldırı sonucu şehit olan Mehmetçiklerimize Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar dilerim. Ne yazık ki bu depremle birlikte bir kez daha yer bilimcilerin haklılığını görürken, yerel yönetimlerde ise bilim körlüğünü gördük. Çok ağır ve acı bir şekilde de tecrübe ettik. Halbuki yıllardır söylenenler hep aynı; "Deprem bir doğa olayıdır" Bunu afete çeviren insan eliyle yapılanlardır. Tedbirli, dikkatli, zemin parametrelerine uygun bilim çerçevesinde yapılmayan yapıların vatandaşlarımızın canına kastettiği, ülkemizin ekonomisine büyük bir darbe vurduğu aşikardır.

Deprem bölgesinde de yaptığımız incelemelerde ova zeminlerde yıkımın çok çok fazla olması, zemin parametrelerine uygun yapıların yapılmadığını net bir şekilde ortaya koymuştur. Buradan hem Merkezi Hükümetin hem de yerel Yönetimlerin çıkarması gereken büyük dersler vardır. Bizlerinde çıkardığı dersler muhakkak olmuştur. Bunun temelini de zemin parametrelerinin doğru belirlenmesi, zemin çalışmalarının kamu yararına yapılan çalışmalar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, zemin çalışmalarının öneminin farkına varılarak araziden itibaren sıkı denetimle uygulanması, kişilerin inisiyatifine asla bırakılmaması gerekliliği görülmüştür. Bununla İlgili olarak Yapı Denetim Firmaları gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Zemin Etüt Denetim Firmalarının kurulması zaruri hale gelmiştir. Bununla ilgili gerekli görüşmeler başlamış, en kısa sürede hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanılmıştır” dedi.

Arslan, “Yine meslektaşlarımızın yanında Arazi Mühendisi olarak çalışan mühendis arkadaşlarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi için toplantılar gerçekleştirmiş her iki tarafla da yapılan görüşmeler sonucunda ortak uzlaşı çıkararak ücretli çalışan meslektaşlarımızı düşük ücret batağından kurtardık. Jeoloji Mühendisleri Odası Şubesi olarak 12. çalışma döneminde de sularımız ve yeraltı suları (YAS) belgelendirme sorunlarının çözümü ile ilgili çalışmalarımız yoğun olarak sürdürülmüştür. Şubemizde YAS Çalıştayı düzenlenmiş çalıştay kapsamında tüm taraflar çağrılarak sorunlar ve çözüm önerileri görüşülmüş, çalıştay sonuç raporu oluşturularak muhatapları başta olmak üzere ilgili kurumlara ve genel merkezimize sunulmuştur. Faaliyet alanımız olan Kapalı Havza Türkiye'nin en çok yeraltı suyu kullanımı gerçekleştirilen havzası olup mevcut belgeli 35-40 bin YAS üretim kuyusuna karşılık bu sayının 3 katına varan sayılarda belgesiz YAS üretim kuyusu bulunmaktadır. Havzadaki yağış azlığına bağlı kuraklık şartlarına ilave olarak aşırı ve kontrol edilemeyen YAS kullanımı geçmişten günümüze aktarılan ve giderek daha da sıkıntılı sonuçlara yol açan YAS seviyesinin daha da çok düşmesine neden olmuş ve bazı alt havzalarımızda yeraltı suyu tehlikeli derecede azalmıştır. Bütün kuyuların kayıt altına alınarak kuyu ile ilgili bilgilerin toplanması ve su kullanımının ölçülerek planlamasını da içeren ve kısaca "kuyu barışı olarak adlandırdığımız çözüm paketimiz bölge milletvekillerine, ilgili bakanlıklara, uzmanlaşmış kurumlara iletilmiş olup çözüm önerimiz hem yetkililerin hem de basının ilgisini çekmiş olup yakın gelecekte bu konu ile ilgili kararların uygulamaya konulması beklenmektedir” diye konuştu.
Kongrede iki aday yarışacak.

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası genel kurul